HOLENDERSKIE BYDŁO
Znaczenie terminu:
bydło holenderskie („olęderskie”) – sprowadzano do Polski prawdopodobnie od końca XVI wieku. Pochodziło ono z różnych części Niderlandów, głównie z Fryzji. Wyróżniało się ono czarno-białym, czerwono-białym lub czerwonym umaszczeniem. Bydło to uznawane było za szczególnie wartościowe, głównie do produkcji nabiału, stąd miało ono podnieść jakość miejscowych hodowli. Wartość poszczególnej sztuki bydła holenderskiego była dość wysoka, co powodowało, że jego liczebność w poszczególnych folwarkach prawdopodobnie była niewielka. Bydło holenderskie otaczane było szczególną opieką. Gdy stawało się przedmiotem grabieży właściciele usilnie zabiegali o jego zwrot.
Zapis źródłowy:
„jedna krowa olenderska może więcej jako krowy tutejsze uczynić profitu”
S. Grochowski do E. Sieniawskiej, BCz sygn. 5826, w Wilanowie die 21 januaris 1723, k. 293-294; S. Grochowski do E. Sieniawskiej, BCz sygn. 5826, w Wilanowie 2 II 1723, k. 302.
Zobacz także:
S. Inglot, Z dziejów wsi polskiej i rolnictwa, Warszawa 1986, s. 182