Przejdź do treści

logo Narodowe Centrum NaukiProjekt realizowany w ramach grantu badawczego finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki nr UMO-2021/41/B/HS3/00253

BRAKOWANIE (np. BYDŁA)

Znaczenie terminu:

brak (brakowanie bydła) – Brakowaniem nazywamy usuwanie ze stad sztuk o obniżonej wartości rozpłodowej lub użytkowej. Najczęstszymi przyczynami są trudności z zacieleniami krów, choroby wymienia, racic, nieprawidłowe żywienie, złe warunki utrzymania i niewłaściwa pielęgnacja.

Zapis źródłowy:

„skórkę żółtą na 4 pary czyzmów” AGAD, AR, dz. XXIX, rkps 29, s. 70„regestr braku bydła posyłam”  [AGAD APR 334, sygn. 596, list Jakuba Regulskiego do Katarzyny z Potockich Kossakowskiej, Radzyń, 5 VIII 1768, k. 28].